info
Σας ευχαριστούμε που επισκεφτήκατε τον σύλλογο μας!!!

Ο Γουλιανός

Το καλύτερο δόλωμα για τον γουλιανό είναι ότι μπορεί να φάει το ψάρι αυτό στην φύση…Μικρότερα ψάρια, σκουλήκια, βδέλλες και διάφορα έντομα είναι ένα συνηθισμένο μενού ενός γουλιανού, αλλά σίγουρα για εμένα το δόλωμα είναι δευτερεύον για αυτό το ψάρεμα.Ο νούμερο ένας παράγοντας για να πιάσουμε έναν μεγάλο γουλιανό είναι το σημείο που θα ψαρέψουμε και το περιβάλλον μέσα σε αυτό. Επικεντρώνοντας λοιπόν στο σημείο που θα ψαρέψουμε και όχι σε κάποιο μαγικό δόλωμα που ίσως μας προτείνουν θα τα πάμε πολύ καλύτερα.

Ξερά πεσμένα δέντρα μέσα στο νερό, κάποια τρύπα μέσα στο νερό που την γνωρίζουμε, διάφορα σκαλώματα ή η στροφή από το ποτάμι είναι μερικά από τα σημεία που ο γουλιανός προτιμάει περισσότερο απ’ ότι έναν ίσιο-άδειο βυθό. Σε ένα μέρος λοιπόν που μπορεί ο γουλιανός να κάτσει όλη μέρα ήρεμος, εκεί ακριβώς θα ρίξουμε και τα καλάμια μας.Βέβαια το ψάρεμά του από την ακτή, με δολώματα δεν είναι εύκολο, τόσο από πλευράς εξοπλισμού όσο και από την διαδικασία που χρειάζεται για να βρούμε σημεία, ημέρες και ώρες αλλά πολλές φορές και δολώματα.Τα τελευταία χρόνια συνηθίζω να ψαρεύω τον γουλιανό μόνο από την ακτή και το δόλωμά μου είναι στις περισσότερες των περιπτώσεων κάποιο μικρόψαρο. Για να το δολώσουμε χρησιμοποιούμε μεγάλο αγκίστρι, συρόμενο βαρίδι και έναν μεγάλο φελλό.

Ο γουλιανός τις περισσότερες ώρες συνηθίζει να τρώει πάνω από την επιφάνεια του βυθού και όχι πατωτά, όπως λανθασμένα τον ψάχνουν συχνότερα αρκετοί ψαράδες. Αυτό το μικρόψαρο που πρόκειται να δολώσουμε θα πρότεινα να είναι ή κάποια πλατίκα ή μία μικρή πεταλούδα που έχει και μεγαλύτερη αντοχή. Φυσικά σε καμία περίπτωση δεν περιφρονώ τις βδέλλες ή τα σκουλήκια και τα έντομα που αναλόγως με την εποχή που θα ψαρέψουμε αποδίδουν ανάλογα.Αν ψαρεύεται σε μια περιοχή με υγιές περιβάλλον, δηλαδή αν τα ψάρια έχουν αφθονία τροφής με ευκολία (μικρόψαρα, έντομα κ.λ.π.) τότε τα συνηθισμένα δολώματα που ξέρουμε ίσως να μην αποδώσουν. Σε αυτήν την περίπτωση δοκιμάστε ότι μπορείτε να φανταστείτε όπως καλαμάρια, ζαμπόν, εντόσθια ψαριών, συκώτι και πέλλετ είναι μερικά από τα δολώματα που όσο και αν σας φαίνεται περίεργο μπορεί να κάνουν την διαφορά!Μερικές φορές όμως μπορεί και πάλι παρά τις προσπάθειές μου με τα διάφορα δολώματα και πάλι τα ψάρια να μένουν ανόρεχτα, σίγουρα όμως δεν παραδίδουμε τα όπλα. Σε αυτήν την περίπτωση αναλαμβάνουν δράση τα καλάμια spinning με διάφορα πλαστικά δολώματα και ομοιώματα ψαριών.

Ο γουλιανός είναι κυνηγός και δεν θα περάσει απαρατήρητο ένα τεχνητό που πλέει κατάλληλα μέσα στο νερό.Όποιο δόλωμα και αν χρησιμοποιείται να θυμάστε ότι ο γουλιανός είναι ένα ψάρι παμπόνηρο, ένα ψάρι το οποίο αντιλαμβάνεται τα πάντα γύρω του μέσω των υπέρ- ευαίσθητων μουστακιών του και για να τον πιάσετε θα πρέπει να δώσετε μεγάλη βάση στο παράμαλλό σας… και φυσικά ακόμη σημαντικότερη είναι η απελευθέρωση των ψαριών μετά το τέλος του ψαρέματος.

πηγή: carpmania.gr
 

"Σαν ΔΣ Συλλόγου αλλά και σαν άνθρωποι και Ερασιτέχνες Αλιείς προτρέπουμε όλους τους συμπολίτες-αλιείς να απελευθερώνουν όλα τα αλιεύματα αναξερτατήτου βάρους που πιάνουν άμεσα, παρέχοντας τους την καλύτερη δυνατή μεταχείριση χρησιμοποιώντας μαξιλάρια απαγκίστρωσης και ειδικό αντισηπτικό για την πληγή του αγκιστριού. Έτσι θα βοηθήσουμε όλοι στην επιβίωση των ειδών καθώς και στη συνέχιση της Ερασιτεχνικής Αλιείας που μας φέρνει πιο κοντά στην φύση και την υδρόβια ζωή… Στις μέρες μας πάρα πολλοί άνθρωποι δηλώνουν ερασιτέχνες αλλά ελάχιστοι πράττουν ανάλογα!."

Δ.Σ ΑΣΕΑΦ

Α.Σ.Ε.Α.Φ

ΠΙΑΣΕ & ΕΛΕΥΘΕΡΩΣΕ!!!

CATCH & RELEASE!!!

Α.Σ.Ε.Α.Φ

ΠΙΑΣΕ & ΕΛΕΥΘΕΡΩΣΕ!!!

CATCH & RELEASE!!!

Α.Σ.Ε.Α.Φ

ΠΙΑΣΕ & ΕΛΕΥΘΕΡΩΣΕ!!!

CATCH & RELEASE!!!